Hoe ga je om met seizoensgebonden drukte in de horeca? – Tips en uitleg

Lees het artikel hieronder..

Seizoensgebonden drukte is een bekende uitdaging in de horeca. Of het nu zomer is en de terrassen vol zitten, of tijdens de feestdagen wanneer restaurants en hotels drukbezocht zijn, het managen van de drukte kan soms pittig zijn. Als expert op het gebied van horeca-uitzendservices, delen we graag enkele tips om effectief om te gaan met deze seizoensdrukte.

1. Plan vooruit en anticipeer op piekperiodes

Begin op tijd met plannen voor drukke periodes! Door terug te kijken naar deze periodes uit het verleden kun je voorspellen wanneer bepaalde piekmomenten plaatsvinden . Zorg ervoor dat je voldoende personeel hebt ingeroosterd en dat ze klaar zijn voor de drukte voordat het seizoen begint.

2. Bouw een flexibel personeelsbestand op

Werk met een flexibel personeelsbestand dat kan worden opgeschaald tijdens drukke periodes en afgeschaald wanneer de vraag afneemt. Overweeg het gebruik van een mix van vaste medewerkers en flexibele uitzendkrachten om aan de vraag te voldoen. 

3. Investeer in training en ontwikkeling

Zorg ervoor dat je personeel goed is getraind en bekend is met jouw bedrijfsprocedures en servicestandaarden. Leen je medewerkers in via een uitzendbureau dan kan dit natuurlijk lastig zijn. Daarom zorgen wij er bij Felix voor dat alle medewerkers getraind en gescreend zijn. Daarnaast kun je mensen aan je poule toevoegen zodat ze vaker jouw team kunnen komen versterken.

4. Zorg ervoor dat mensen graag bij je komen werken

Om goed personeel aan te trekken en te behouden, is het belangrijk om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden. Denk hierbij aan flexibele werktijden, bonussen en andere incentives die personeel motiveren om tijdens drukke periodes te werken.

5. Pas je menukaart aan

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ook de keuken kan onder de drukte bezwijken. Wij adviseren daarom om tijdens drukke periodes je menukaart deels aan te passen. Door seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken en menu-opties te bieden die snel kunnen worden bereid, kun je de doorlooptijd verkorten en de efficiëntie van je keuken verbeteren.

6. Leer van eerdere ervaringen

Evalueer na afloop van elk seizoen de prestaties en leer van eerdere ervaringen. Identificeer wat goed heeft gewerkt en wat beter kan, zodat je in de toekomst beter voorbereid bent op seizoensdrukte en piekmomenten voor jouw zaak of evenement.

Met deze strategieën kun je effectief omgaan met seizoensgebonden drukte in de horeca en ervoor zorgen dat je klaar bent voor de uitdagingen die het met zich meebrengt. Bij Felix Works staan we klaar om je te ondersteunen bij het vinden van gekwalificeerd personeel, zodat jij en je team klaar zijn om de drukte aan te kunnen. 

Rik Donders

Oprichter Felix Works

Laatste Nieuws