Waarom is er een personeelstekort in de horeca?

Lees het artikel hieronder..

De horeca staat al jaren voor een aanzienlijk personeelstekort. Een uitdaging waar bedrijven door heel Nederland mee te kampen hebben. Dit tekort is door de jaren heen tot stand gekomen door diverse factoren, zoals seizoensgebonden drukte, de onzekerheid rondom COVID en ontoereikende arbeidsvoorwaarden. In dit artikel duiken we dieper in op de oorzaken en gevolgen achter deze tekorten en verkennen we potentiële oplossingen voor horecaondernemers en bedrijven.

Hoe zijn deze tekorten in de horeca tot stand gekomen?

Het personeelstekort in de horeca is het resultaat van verschillende ontwikkelingen en trends binnen de branche door de jaren heen. Voor horecaondernemers wordt het daarom steeds belangrijker hierop in te spelen. De belangrijkste oorzaken van de structurele tekorten zijn:

  •  Vaak tijdelijke contracten: In de horeca is vaak sprake van seizoenswerk. In de zomer is er vaak meer vraag naar horecapersoneel, terwijl in de winter de vraag afneemt. 
  •  De Coronapandemie: De COVID-periode heeft een grote impact gehad op de horeca. Door veel sluitingen en ontslagen van personeel is de werkzekerheid steeds onzekerder geworden voor (potentiële) werknemers.
  • Veranderende arbeidsvoorkeuren: Nieuwe generaties hechten steeds meer waarde aan werk-privé balans. Daarvoor is de horeca steeds minder aantrekkelijk vanwege de fysieke zwaarte en lange werkdagen die ermee gepaard gaan. 

Wat zijn de belangrijkste gevolgen voor het personeelstekort in de horeca?

Het tekort aan personeel in de horeca heeft aanzienlijke impact op zowel ondernemers als de branche in z’n geheel. Allereerst leidt een tekort tot een verhoogde werkdruk bij het bestaande personeel. Dit kan op termijn resulteren in minder werkplezier en een hoger ziekteverzuim.

Financieel gezien brengt het personeelstekort extra kosten met zich mee voor horecaondernemers. Ze moeten vaak extra investeren in werving en selectie. Het tekort aan personeel kan zelfs leiden tot het gedwongen sluiten van horecaondernemingen, omdat er simpelweg niet genoeg mensen beschikbaar zijn om de operatie draaiende te houden.

Wat kunnen we eraan doen?

Het personeelstekort in de horeca is een uitdaging, maar met de juiste aanpak kunnen we het hoofd bieden aan deze problemen. Dit onder andere met de volgende oplossingen:

  1.  Werk samen met horeca uitzendbureau’s: met een collectief aan uitzendbureau’s zoals Felix heb je altijd realtime inzicht in de beschikbaarheid van gekwalificeerde horeca toppers.
  2. Zorg voor goede werkcultuur: zorg ervoor dat zowel je vaste personeel als ingehuurd personeel met een prettig gevoel bij jou op de werkvloer staat.
  3. Gebruik slimme technologie: zorg ervoor dat repeterende taken zoals reserveringen en keukenoplossingen deels geautomatiseerd kunnen worden.
  4. Investeer in lange termijn: doe dit voor je vaste medewerkers, maar ook voor ingeleende medewerkers. Via ons platform is het mogelijk een vaste selectie van personeel te maken

Het personeelstekort in de horeca is dus zeker een uitdaging. Als horeca-uitzendbureau is het voor ons belangrijk om in te spelen op de behoeften van horecabedrijven en ze te voorzien van gekwalificeerd personeel, zodat zij kunnen blijven groeien en floreren in deze bruisende sector.

Rik Donders

Oprichter Felix Works

Personeelstekort horeca

Laatste Nieuws